Maestrul şi Margareta – Mihail Bulgakov

 IMG_5751 „Omul fără surprize lăuntrice, fără ceva aparte acolo, în cutiuţa lui, nu e interesant.”

 Mihail Bulgakov pot spune că este unul dintre autorii plini de surprize. În timpul regimului rigid, dicatatorial al lui Stalin, romanul lui Bulgakov a fost interzis şi distrus. Autorul, de origine ucaineană, nu s-a dat bătut de această piedică. ” Îl ştiu pe de rost!”, a afirmat scriitorul. Rescriind din minte pagină cu pagină, romanul a ajuns unul dintre romanele de bază ale literaturii universale. Pot spune că este chiar unul dintre romanele mele preferate. Am fost extrem de încântată când cei de la editura Litera mi-au trimis săptămâna trecută această carte şi pe această cale, vreau să le mulţumesc din nou pentru susţinere. Deşi am citit această carte de cel puţin 10 ori, nu mă pot sătura. În ciuda faptului că este o carte clasică, este genul de carte care, în primele capitole, te face să nu înţelegi nimic, îţi pune mintea în mişcare. Povestea este construită pe mai multe planuri care, reunite, formează un puzzel imens. 

 Totul începe în frumoasa, dar misterioasa Moscovă. Aşa cum am menţionat ceva mai sus, cartea este structurată pe mai multe planuri. În prim plan este prezentată Moscova anilor ’30, care preimeşte o vizită a Diavolului, deghizat într-un aşa zis profesor de magie neagră, urmat de o suită de demoni. În cel de al doilea plan, deopotrivă, sunt bine conturate vremurile lui Pilat din Pont, mai exact judecata lui Yeshua Ha-Nozri. 

 „Dragostea ne-a ieşit în cale aşa cum apare, ca din pământ, un asasin pe o ulicioară întunecoasă, şi ne-a răpus pe amândoi dintr-o singură lovitură. Aşa loveşte fulgerul, aşa loveşte pumnalul.”

Povestea de dragoste dintre Maestru, aşa cum îl numea ea, şi Margareta, este una cu totul specială. O poveste care s-a terminat brusc, dar pentru care Margareta va face tot posibilul pentru a o readuce la viaţă.

 Probabil prima întrebare pe care o să mi-o adresaţi va fi: Şi cum au toate astea o legătură? Ei bine, este foarte simplu. Atunci când vrei ceva cu orice preţ, vei fi dispus să faci orice fel de sacrificiu. Nu vei ţine cont de consecinţe, exact cum va reacţiona şi Margareta atunci când va dori cu orice preţ să îşi găsească iubitul. Dar de unde ar putea începe? Cine altcineva ar putea să o ajute dacă nu, chiar Woland, profesorul de magie neagră ce a reuşit să înşele o bună parte din populaţia Moscovei.

” Toate vor fi bine într-un final. Este fundaţia pe care a fost creată lumea.”

 Dar oare, aşa să fie? Va reuşi Margareta să facă un pact cu Diavolul? Oare, Diavolul o va ajuta? Ce va avea de câştigat? Şi mai precis, de ce a sosit la Moscova? Urmăreşte să o distrugă?

Sinopsis

 „Diabolică păpuşă rusească, cu numeroase faţete care se îmbină perfect, Maestrul şi Margareta nu încetează să-i sfideze şi să-i încânte pe critici. […] Deschideţi prima păpuşă şi vă veţi trezi cu 2 000 de ani în urmă, din Moscova la Ierusalim.”

(Serghei Ermolinski, prefață la prima traducere în limba franceză a romanului, 1968)

 „Bulgakov se alătură tradiţiei literare celei mai profunde a ţării sale, vânei aceleia mesianice pe care o găsim în anumite personaje ale lui Gogol şi Dostoievski şi în acel «nebun întru Domnul» care este protagonistul aproape inevitabil al oricărei mari melodrame ruseşti.”

(Eugenio Montale, cronică la prima traducere în limba italiană a romanului, 1967)

  „O operă clasică a literaturii secolului al XX-lea.”

(The New York Times Book Review)

 „Este romanul meu preferat – cea mai fantastică explozie de imaginație, nebunie, satiră, umor și căldură omenească.”

(Daniel Radcliffe, protagonistul seriei Harry Potter)

 Missimperfect12.

Reclame

7 gânduri despre „Maestrul şi Margareta – Mihail Bulgakov

  1. Alex spune:

    Sper să reuşesc să o recitesc. Prima oară mi-a plăcut tare mult.

  2. ane spune:

    Am citit clasicii rusi, romane grele.Frumoasa recenzie. Am notat titlul. Merci.

  3. wordswithema spune:

    Abia am inceput sa o citesc dar trebuie sa recunosc ca deja o ador! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.