Babbitt (Sinclair Lewis)

IMG_5770editedTitlu:  Babbitt

Autor: Sinclair Lewis

Editura: Litera

 America, locul unde toate visele print contur şi unde totul este posibil. Toţi visăm la slujba perfectă, casa perfectă, maşina perfectă, familia perfectă, dar ele chiar există? Oare rutina îşi poate băga coada în această viaţă perfectă?

 Zenith, un orăşel fictiv din Midwest. George F. Babbitt este un agent comercial în domeniul imobiliar ce locuieşte într-o suburbie a unui oraş plin „nu de citadele sau biserici, ci de clădiri de birouri cu adevărat frumoase”. Este genul de om de afaceri din clasa mijlocie şi reprezintă modelul perfect al omului de afaceri american.

 Lewis reuşeşte să contureze un personaj cu totul special, însă nu în sensul bun. George F. Babbitt este tipul omului de afaceri ce nu poate fi agreat. Este genul de agent imobiliar îngâmfat, conformist, cu un umor usturător pentru cei din jur şi cu un caracter agresiv.

 Deşi la prima vedere romanul nu pare prea spectaculor, relatându-ne amănunţit, cu o uşoară notă satirică, dar îngăduitoare, rutina lui Babbitt, partidele de golf, vizitele la club şi implicarea sa în politica locală, nu este chiar aşa. Niciodată să nu judeci o carte după copertă, aşa cum nu ar trebui să judeci oamenii pe care nu îi cunoşti prea bine.

 În timp ce citeam cu atenţie pagină cu pagină am înţeles cât de schimbătoare este viaţa. De ce? Răspunsul este foarte simplu. Odată ajunsă la final am înţeles că un simplu lucru întâmplat într-o zi ce pare identică cu cele din urmă… poate schimba totul, în mai puţin de o secundă. Ce i-a schimbat viaţa lui Babbitt şi mai exact… cum i-a schimbat-o? Ce îl face pe omul de afaceri să iasă din rutina zilnică şi plictisitoare şi ce impact are evenimentul în viaţa lui?

Mulţumesc Editurii Litera pentru acest minunat volum şi le mulţumesc şi pentru încrederea şi sprijinul acordat.

Sinopsis

„ Nu cunosc nici un alt roman american care să prezinte cu mai multă acurateţe adevărata Americă. [Babbitt] este un document social de prim rang.“

 (H.L. Mencken, cronica la aparitia romanului, 1922)

 „ Mi-aş dori să fi scris eu Babbitt.“

 (H.G. Wells)

 „ Babbitt este un om de afaceri modest, nu îndeajuns de important pentru a lupta cu instituţiile sacre cărora americanul de rând şi-a vândut sufletul ca să se poată bucura de pace şi prosperitate. Înfrângerea sa, descrisă cu forţă, admirabila înţelepciune şi umorul unui mare scriitor, este înfrângerea unei întregi naţiuni.“

(Paul Morand)

 „ [Lewis …] a administrat Statelor Unite un pumn drept în plexul solar, a imortalizat un personaj tipic american şi a adăugat limbii noastre câteva cuvinte care au devenit moneda curentă.“

(The Times)

 Missimperfect12.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.