HMS Terror – Dan Simmons


IMG_5793 Titlu: HMS Terror

 Autor:  Dan Simmons

Editura: Nemira

Atunci când apar fel de fel de idei, mistere, legende şi zvonuri ce stârnesc curiozitatea, adrenalina şi gustul aventurilor cresc. Într-un secol în care explorările arctice erau în mare vogă, Imperiul Britanic a acumulat un număr impresionant de astfel de aventuri.
Expediţia lui Sir Jhon Flanklin trebuia să fie una de proporţi, cu o reuşită sigură. Din nefericire, a devenit contrariul. A ajuns un mister, conducând treptat la cea mai mare expediţie de căutare.

 Când vine vorba de marile secrete ale lumii, expediţia este unul din misterele neelucidate. Asemănat cu un puzzle imens, din care lipsesc piese, chiar şi în prezent, cărţile lui Dan Simmons sunt bazate pe fapte reale, care însă îţi lasă posibilitatea de a te gândii la mii de lucruri ce par aproape imposibile.

Dacă există ceva ce îmi poate stârnii curiozitatea acel ceva sunt cărţile lui Dan Simmons. Ştie exact cum trebuiesc spuse poveştile pentru ca oamenii să fie prinşi în lumea lui.

 În jurul anului 1845, mai mult sau mai puţin, Sir Jhon Franklin este pus în funcţia de comandant al unei expediţii de proporţii. Amiralitatea Britanică doreşte cu orice preţ să descopere necunoscutul: Pasajul de Nord-Vest către Asia – în aceea perioadă fiind doar o teorie, o rută mult mai rapidă de comerţ. Deşi Sir Franklin nu este prima variantă a statului, el acceptă să preia întreaga expediţie de cercetare şi iată cum în mai al aceluiaşi an, din portul britanic pornesc spre necunoscut două nave: HMS Erebus şi HMS Terror.
Întreaga expediţie fusese foarte bine pusă la punct. Cele două nave britanice, foste neve de război fuseseră adaptate pentru explorări în zona îngheţată a Globului. Fiind dotate cu cea mai nouă tehnică a vremii, Erebus şi Terror erau pregătite pentru călătorie. La bord, echipajul format din 130 de oameni, dintre care 24 erau ofiţeri, fuseseră şi ei aprovizionaţi cu mâncare şi suc de lămâie pentru aproximativ 3 ani.

 În ciuda faptului că întreaga expediţie fusese gândită în cel mai mic detaliu, la finalul căreia Anglia avea să aşeze pe hartă noi teritorii şi o rută maritimă rapidă, navele se pierd pentru totdeauna.
 La aproape 3 ani de la dispariţia celor două vase de război, Amiralitatea britanică ascultă rugăminţile insistente ale soţiei lui Sir Franklin, Lady Jane Franklin, plecând în căutarea celor două nave.
 Mărturiile populatiilor inuite locale, dar şi misinuile fără vreun rezultat din ultimii ani, oferă povestea sumbră a nevlor, Erebus şi Terror. Refuzând să creadă că soţul ei este mort, Lady Franklin porneşte pe cont propriu în diverse misiuni, însă fără succes. Toate aceste misiuni inutile de salvare pornite de Lady Franklin, lasă însă mii de întrebări fără răspuns, mărturiile inuiţilor din zona presupusului naufragiu spunând o poveste cu totul aparte.

 166 de ani mai târziu, echipamentele şi tehnicile moderne ajută cercetătorii să aranjeze puzzle-ul, însă misterul continuă.
 Plecând într-o expediţie polară, Erebus şi Terror au fost, încă din 1845, prinse în gheaţă, cercetătorii susţinând că acestea au fost blocate în apropierea insulei King William. Astfel, marinarii au rămas prinşi pe nave vreme de 3 ani. Diferitele boli precum: TBC, hioptermie, complicaţii apărute după degerături, otrăvirea cu plumb sau pneumonie, au fost suficient de puternice să distrugă un întreg echipaj.

 Dan Simmons face, aşadar, o muncă dublă. Pe lângă cea de scriitor, acesta devine arheolog, culegând informaţii despre naufragiu şi punând indiciile cap la cap. Totodată el încearcă să dea explicaţi diferitelor întrebări ce încă îi macină pe mulţi: mesajele (de pe aceeaşi bucată de hârtie) scrise la momente diferite, jurnalul codat al unui marinar, obiectele personale ajunse în mâna inuiţilor şi multe alte lucruri ce ridică şi azi semne de întrebare. În acelaşi timp, în cele două volume care spun povestea navelor HMS Erebus şi HMS Terror, Dan Simmons oferă cititorilor o explicaţie supranaturală, cu origini strâns legate de cultura inuită din zonă.

 La mai puţin de două luni de la apariţia cărţiilor în română, în luna septembrie a lui 2014, guvernul canadian aruncă bomba: nava de război, transformată în navă de expediţie HMS Erebus a fost găsită, scufundată în apropierea insulei King William, nu la foarte mare adâncime. Este un nou punct de plecare pentru marii cercetători ai lumii, însă este şi o descoperire ce ridică noi semne de întrebare, ce mai mare fiind: HMS Terror, unde a dispărut?

Sinopsis

Volumul I

„Întinderile arctice mi-au adus aminte de ultimele scene din Frankenstein de Mary Shelley, unde soarta azvârle omul şi monstrul într-o lume ostilă, şi de Beowulf, unde o creatură din sălbăticie se năpusteşte asupra oamenilor. O carte ca un mare aisberg în mişcare, pe care o recomand cu toată convingerea. “

(Adam Roberts, Strange Horizons)

 ” Un roman care îţi dă fiori, cu atât mai mult cu cât porneşte de la realitate”

(The Guardian)

 „O saga strălucitoare… Romanul e reuşită mai ales datorită interacţiunii complicate, în permanentă schimbare, dintre personaje. Ostilitatea scoate la suprafaţă tot ce e mai rău şi tot ce e mai bun în fiinţa umană. Într-un decor alb, pustiu, neiertător, oamenii devin sălbatici, curajoşi, credincioşi, laşi. “

(USA Today)

 Volumul II

 Oamenii de la bordul vasului HMS Terror, care a luat parte la Expediţia Franklin din 1845, pătrund într-o a doua vară de la Cercul Arctic, într-un înspăimântător peisaj de gheaţă. Frigul nu cedează nicio clipă, cărbunii şi proviziile sunt pe ducă, iar călătorii se luptă să supravieţuiască. Numai că marele lor duşman este şi mai înspăimântător. În bezna neclintită se ascunde ceva: un adversar nevăzut, un monstru dornic să pătrundă peste tot.

 „O carte monstruoasă, în care Dan Simmons îşi arată pe deplin forţă.”

(The Times Literary Supplement)

 „E posibil ca HMS Terror să fie cea mai bună carte de până acum a lui Dan Simmons: o poveste care te cucereşte pentru totdeauna, o combinaţie de mitologie înfricoşătoare, horror care-ţi dă fiori şi aventuri fidele întâmplărilor istorice. “

(Seattle Times)

” Această combinaţie de realism istoric, horror gotic şi mitologie antică nu e puţin lucru, mai ales când păseşti pe o gheaţă fragilă. Fără talentul de povestitor al lui Simmons, gheaţa s-ar fi spart. În pofida dimensiunilor împovărătoare, HMS Terror se dovedeşte a fi o lectură provocatoare (…).”

(The Washington Post)


Missimperfect12.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.