În noaptea timpului – Antonio Muñoz Molina

 

antonio-munoz-molina-in-noaptea-timpului_coperta_13x20

Titlu: În noaptea timpului

Autor: Antonio Muñoz Molina

Editura: Nemira

  Dacă ceva îţi poate atrage atenţia uşor, într-o lume în care totul e cu susul în jos, acel ceva e arta. Însă arta poate fi distrusă cu uşurinţă, atunci când omul nu se mai poate înţelege cu propria fiinţă, ajungându-se la un război interior.

 Cum nu ne putem alege unde şi când să ne naştem, ducem un război cu noi înşine, încercând să ne găsim locul. Povestea de dragoste pe care arhitectul Ignacio Abel o are este tulburată de războiul civil din Spania. Lupta pe care o duce Abel o duce cu propria fiinţă, cu propria natură, nu se poate compara cu lupta ce se dă în jurul său.
Se spune că marile iubiri nu se sting niciodată, că sunt nemuritoare, însă deciziile pripite pot fi cele care destramă legături puternice. Luând decizia de a fugi de monsrul ce mutila uşor, dar sigur, Madridul, spre un nou orizont, spre New York, Abel îşi dărâma lumea din temelii, având să o reconstruiască pe un nou teritoriu.

Surprinzând momente cruciale prin care Spania este nevoită să treacă, „În noaptea timpului”, conturează o lume liniştită, dar care este mai târziu zguduită de pofta nebună a războiului. Creaţia dispare, lumea se năruie, toate oadtă cu pasiunea şi dragostea protagonistului.
Printre miile de figuri şi personaje foarte bine cunoscute, Madridul este surprins din multiple perspective: politică, literară şi arhitecturală.

 Punându-mi sute de întrebări, încă din clipa în care am pirimit cartea, am reuşit abia acum să găsesc răspunsuri. Opera, foarte apreciată în Spania, şi nu numai, pune accentul pe câteva răspunsuri pe care fiecare, la un moment dat, le căutăm. La fel ca şi scriitura lui Lev Tolstoi, Antonio Muñoz Molina analizează în detaliu viaţa eroului său. Cititorul este, aşadar, aruncat în mijlocul acţiunilor, trăind cu intensitate maximă fiecare rând citit.

 Mii de mulţumiri Editurii Nemira pentru volum, mii de mulţumiri cititorilor blogului. În ultima perioadă facultatea mi-a ocupat mult timp, neavând suficient timp pentru altceva, însă printre picături am reuşit să evadez din Bucureştiul aglomerat, spre Madridul prăbuşit de războiul civil.
 În acest weekend spre să pot reveni cu încă un artciol, să vă prezint noile mele „Mici Bucurii”. Lucrez mult la noi proiecte pe care vreau să le împărtăşesc cu voi, şi îmi pare foarte rău că nu mai am timp fizic să postez mai des.

Sinopsis

 

Octombrie 1936.

 Arhitectul Ignacio Abel, a cărui poveste de dragoste se desfăşoară în paralel cu povestea de război din Spania, pleacă din Madridul mutilat spre o altă viaţă, pe un alt continent, spre un New York unde are şi o bună reputaţie, şi o iubită de care istoria, frica şi prejudecăţile îl despart. Trecând graniţele dintr-o Europa fărâmiţată, bărbatul se redescoperă neîncetat reflectat în fereastra trenului şi în propria conştiinţă. Printre războaie exterioare şi interioare, viaţa se construieşte necontenit, asemenea oraşelor proiectate de el însuşi. Printre dorinţe şi suferinţe, dragostea trăieşte fără linişte, aidoma epocii în care s-a născut.
 Amintind de Boris Pasternak, dar şi de Ernest Hemingway, capodopera lui Antonio Muñoz Molina face portretul unei lumi care dispare odată cu o iubire.

 „Un fel de Război şi pace pentru Războiul Civil din Spania, extraordinarul roman al lui Molina urmăreşte o mulţime de personaje, amestecând ficţiuni cu figuri reale, creionând atât rutina din vreme de pace, cât şi violenţa grotescă din vreme de război.“

Publishers Weekly

 „Cartea lui Antonio Muñoz Molina e aproape insuportabil de frumoasă: la fel ca toate clipele de iubire nebună.“

Marin-Malaicu Hondrari

 Missimperfect12.

Reclame

2 gânduri despre „În noaptea timpului – Antonio Muñoz Molina

  1. Mishuk spune:

    Timpul ăsta mai are „timp“ de somn? De-aia a crăpat ponta și mamei nu i-a dat prin gând să mă facă arhitect. Era timpul la somn :))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.