Şaman – Kim Stanley Robinson

img_20161030_210317

Titlu: Şaman

Autor: Kim Stanley Robinson

Editura: Nemira

„Eu sunt cel de-al treilea suflu.”

 Plecând de la un singur cuvânt (Şaman) şi de la fraza de pe prima pagină cu siguranţă cartea lui Kim Stanley Robinson ţi-a atras atenţia, însă dacă asta nu s-a întâmplat… primul capitol te va face nu doar să citeşti întregul volum, ci şi alte romane sau serii scrise de Kim.
Oscilând, aşadar, între vis şi realitate, între mistic şi normal cuvântul „şaman”, căci despre asta este vorba, a căpătat diferite conotaţii de la o civilizaţie la alta. În linii mari, şamanul este cel ce deţine puteri tămăduitoare miraculoase, un om cu totul special şi diferit de alţi oameni, dar asta este doar opinia mea.

 Recunosc că, a durat ceva mai mult să fac această recenzie. Nu e cartea atât de dificil de savurat. Nu e genul de carte care să mă plictisească, mi-a plăcut enorm, însă sincer, îmi este greu să mă ataşez de personaje, ba chiar este dificil să le cunosc modul de gândire. Mi-a fost greu să mă plasez în mijlocul acţinunii şi să gândesc o metodă de a schimba lucrurile (chiar dacă asta nu se poate întâmpla).
Ca în orice roman există un erou, însă veţi descoperii încă din primele pagini că eroul nostru nu este foarte pregătit de a salva lumea ca în alte romane. Loon, salvatorul nostru, este trimis în pribegie în mijlocul unei ierni cumplite, într-un ţinut nu foarte prietenos, pentru a învăţa să domine natura, pentru a putea ajunge un bun şaman al tribului său.Mândru de fel şi foarte încăpăţânat, Loon refuză categoric să se întoarcă la trib recunoscând că mama natură este mult mai puternică decât el. Renunţând la gândul de a se întoarce în satul care îi putea oferii hrană, căldură şi protecţie înfruntă natura cu fruntea sus, învăţând să cucerească calamităţile.
 Nu am să dezvălui multe amănunte picante sau nu, despre viaţa personajului nostru, însă am să vi-l prezint şi pe şamanul actual al trimului.

 „ – Lumea viselor este altfel, spune Thorn după ce Loon termină de povestit. Se frământă cu dorinţele şi temerile noastre, dar nouă ne lipseşte judecata dreaptă în acea lume şi de aceea acolo se întâmplă atât de multe lucruri. Dacă poţi, încearcă să-ţi visezi visele fără nicio dorinţă. Mulţumeşte-te să urmăreşti totul. Dar dacă vezi vreo şansă de a zbura în vis, atunci zboară. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l vrei.”

Thorn, un personaj ce mi-a stârnit curiozitatea şi mi-a întins nervii la cote maxime, este şamanul tribului şi totodată mentorul lui Loon. Recunosc faptul că l-aş snopi în bătaie. Veşnic nemultumit, ursuz, uşor vulgar, este tipul de om pe care vrei să îl eviţi, dar pe care l-ai învăţa o lecţie doar ca să îi dovedeşti că nu te temi de el.

Partea preferată, şi între noi fie vorba partea care poate reflecta într-o anumită măsură realitatea, este este viaţa satului. Tribul este ierarhizat şi foarte bine structurat. Dacă femeile sunt văzute ca judecători supremi, ce iau decizii importante şi care au autoritate toatală, bărbaţii sunt simplii vânători. Toţi membrii tribului sunt mulţumiţi cu rolurile lor şi înţeleg ce au de făcut, preluându-şi sarcinile cu un adevărat entuziasm. Odată întors din pribegie, Loon nu se va mai putea integra în acest decor asta până când apare şi prezenţa feminină, Elga. Fiind genul de fată tăcută, care ştie să îşi ascundă temerile foarte bine, Elga îi atrage rapid atenţia lui Loon, însă ea va trebui să înveţe să se adapteze pentru a putea găsi liniştea, pe care fiecare personaj o caută de-a lungul şi de-a latul romanului. 

 

 „Femeile mai iuţi şi mai zvelte dansau în cerc în jurul ei, iar în acea companie arăta neatrăgătoare; tocmai acest lucru i-a atras privirea lui Loon şi a devenit imediat cea mai frumoasă trăsătură a ei, ceea ce l-a captivat şi l-a silit să o urmărească.”

  Bogat în detalii, romanul dă naştere unor peisaje care pot da fiori oricui. Întâmplările, emoţiile ce sunt prezentate succesiv, cu un ritm lent prezintă părţi bune şi rele, scene frumoase şi macabre, tabuuri de care oameni se feresc adesea.  Personal am văzut romanul ca o carte esenţială, una de regăsire.
Ca de obieci mulţumesc Editurii Nemira pentru această carte, pe care o puteţi cumpăra de aici (este la reducere aşa că profitaţi din plin).

Sinopsis

 

 Thorn este şaman şi le transmite înţelepciunea şi poveştile sale celor care vor să-i calce pe urme. Heather este vindecătoare şi reuşeste să-i ţină împreună pe membrii grupului. Elga vine din altă lume şi aduce schimbarea. Loon, următorul şaman, este hotărât să-şi găsească propriul drum. Dar într-un univers atât de înşelător, drumul nu este niciodată uşor şi nu se ştie unde poate duce… Kim Stanley Robinson a scris povestea palpitantă a unui drum spre maturitate, conducându-ne totodată într-o călătorie înfricoşătoare în timp, acum treizeci de mii de ani.

 „Kim Stanley Robinson are o tehnică a naraţiunii impresionantă, iar bogăţia conceptelor sale şi a exprimării este uimitoare.“

Booklist

 „Cu ajutorul unei combinaţii de realism puternic şi realism magic de factură lirică, Robinson ne invită să ne ataşăm şi noi, cititorii, aşa cum personajele se ataşează intens, într-un mod profund personal, de ceea ce au.“

The New York Times Book Review

 

 Missimperfect12.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.